Hračky pro nejmenší

Tipy jak vybrat hrací deku pro miminko

Mivemi eshop pro děti

Jak vybrat hrací podložku

Hrací podložka pro děti je skvělým prostředkem, jak zabavit dítě na delší dobu. Ať už slouží k odpočinku či aktivnímu hrání, podložka je nejen zábavná, ale také podporuje rozvoj smyslů a motorických dovedností dítěte. Při výběru hrací podložky je důležité brát v úvahu věk dítěte a zaměřit se na vhodný typ podložky, který bude pro vaše potřeby nejlepší.

Druhy hracích podložek

S hrazdičkou



Hrací podložka s hrazdičkou je skvělým prostředkem k zábavě pro děti na delší dobu. Tento typ podložky nejen zabaví dítě, ale také podněcuje jeho smysly a rozvíjí motorické dovednosti. Hračky, jako jsou chrastítka, zrcátka, kousátka nebo plyšáci, jsou zavěšeny na hrazdičce, čímž dítěti poskytují různorodé podněty k objevování a hraní. Tyto podložky jsou často navrženy tak, aby bylo možné hračky odpojit a používat je i samostatně. Kromě toho jsou dostupné v různých provedeních a barvách, což je činí vhodnými pro holky i kluky. Některé verze mohou dokonce obsahovat prvky se zvuky nebo světly pro ještě větší zábavu.

Pěnová podložka

Pěnová hrací podložka je ideální pro malé děti, které rády prozkoumávají svět kolem sebe na podlaze. Tento typ podložky nejen poskytuje pohodlné místo k ležení, ale také izoluje dítě od studené podlahy. Je velmi odolný a protiskluzový, což zajišťuje bezpečnost dítěte během hraní. Pěnové podložky jsou multifunkční a lze je využít pro učení chůze, plazení, ležení, odpočinek nebo zábavu. Jsou dobře omyvatelné a díky své všestrannosti jsou vhodné i pro větší děti do dětského pokoje jako prostor na hraní.

Vodní podložka

Vodní hrací podložka je skvělou volbou pro rozvoj smyslů a tělesných dovedností dítěte. Jednoduše se nafoukne a naplní vodou, čímž vytváří fascinující prostředí pro dítě. Tyto podložky často obsahují motivy mořských živočichů, kteří se ve vodě pohybují, což děti fascinuje a zaujme je. Po vyfouknutí a vylití vody lze podložku snadno složit a skladovat. Kromě toho, když dítě leží na břiše na této podložce, posiluje zádové svaly, ruce a nohy, což je přínosné pro jeho fyzický vývoj.



Podložka 3v1

Podložka 3v1 je praktickým a multifunkčním řešením pro zábavu dítěte jak doma, tak i na cestách. Tento typ podložky nabízí široké možnosti zábavy, včetně zvuků, hudby a odnímatelné hrazdičky s různými hračkami. Barevné hračky na podložce podporují koordinaci oka a ruky při úchopu, zatímco vysoké okraje podložky poskytují bezpečnou ohrádku pro dítě. Tento typ podložky je skvělou volbou pro rodiče, kteří hledají univerzální a zábavné prostředí pro své děti.

Podle čeho vybrat hrací podložku

Věk dítěte: Děti se v průběhu prvního roku života rychle vyvíjejí, a s tím se mění i jejich schopnosti a zájmy. V prvních třech měsících tráví miminka většinu času v poloze na zádech, později se přetáčejí na bříško a potřebují měkkou hrací podložku pro zkoumání světa z jiné perspektivy. Jakmile dítě leze nebo samo sedí, může mu hrací deka posloužit jako zábavné místo ke hraní. Starším dětem vyhovují větší a měkké podložky, na kterých si mohou hrát, a některé z těchto podložek lze dokonce použít i ke cvičení.

Schopnosti dítěte podle věku: Výběr hrací podložky by měl být zohledněn i podle věku dítěte. Miminko do tří měsíců věku leží a vnímá především černobílé tvary, ale dobře slyší zvuky, takže hrazdička s kontrastními hračkami a zvukovými efekty je ideální. Postupně se s věkem začíná přetáčet na bříško, zajímat se o barvy a okolní prostředí. Děti od pěti měsíců se již plazí a začínají prozkoumávat své okolí, což vyžaduje podložky s ochranným mantinelem a složitější hračky. Ve věku sedmi měsíců děti rychle plazí, snaží se posadit a objevují svět kolem sebe, což vyžaduje interaktivní hračky a kousátka.



Materiál a kvalita zpracování: Důležitým faktorem při výběru hrací podložky je materiál a jeho kvalita. Na trhu jsou k dispozici podložky z různých materiálů, od gumy a bavlny po polyester a měkké pěny. Klíčové je, aby podložka byla dostatečně polstrovaná, izolovala dítě od chladné podlahy a poskytovala mu pohodlí při odpočinku i během hry. Hrazdička musí být stabilní a bezpečná, a žádné její součástky by neměly být malé nebo šťavnaté, aby nedošlo k nebezpečnému požití. Při výběru je důležité také hledět na certifikáty kvality, jako je například certifikát OEKO-TEX®, který zaručuje bezpečnost textilních výrobků.

Rozměry: Velikost hrací plochy je také důležitým faktorem. Menší podložky jsou vhodné pro nejmenší děti, zatímco větší provedení je ideální pro děti, které se již umí překulit na bříško a aktivně se pohybují. Pro cestování je vhodné vybrat podložku, kterou lze snadno rozložit a složit, a některé modely mají dokonce i cestovní tašky v základní výbavě.

Funkce: Zvukové a světelné efekty jsou oblíbenou funkcí interaktivních hracích podložek. Tyto podložky často vydávají zvuky melodií, zvířat nebo jiných zvukových efektů, které dítě zaujmou a podporují jeho rozvoj. Některé modely obsahují i světelné efekty, které se spouštějí při pohybu nebo doteku hraček. Dále je důležité zvážit typ napájení a možnosti údržby, jako je omyvatelnost podložky a odnímatelnost hraček.



Bezpečnost: Při výběru hrací podložky je nutné dbát na bezpečnostní prvky. Podložka by měla být bez ostrých hran a malých odnímatelných dílů, které by mohly představovat nebezpečí pro dítě. Důležité je také sestavit podložku podle návodu a ujistit se, že vše drží tak, jak má. Bezpečnostní mantinel nebo vyvýšený okraj může předcházet pádům dítěte z podložky a zajišťuje jeho bezpečí během hry.

Kolik hrací podložka stojí?

Cena hrací podložky záleží na její kvalitě, velikosti a funkcích. Nejlevnější modely seženete za cenu od 500 do 700 Kč, v této cenové kategorii najdete gumové nafukovací podložky do vody nebo jednoduché pěnové podložky. Podložky s hrazdičkou nebo polstrované hrací koberečky se pohybují v cenovém rozmezí od 700 do 1000 Kč. Za podložky s propracovanějším designem a funkcemi připravte od 1000 do 2000 Kč. Nejdražší modely, jako jsou velké multifunkční pěnové podložky, se mohou pohybovat v ceně od 4000 do 5000 Kč.

Využije podložku i větší dítě?

Ano, hrací podložky jsou navrženy tak, aby vyhovovaly dětem v různých věkových skupinách a schopnostech. Velké pěnové podložky, například, mohou růst spolu s dítětem a sloužit mu i v pozdějším věku. Zpočátku může sloužit jako místo k odpočinku a později jako prostor na hraní, cvičení nebo posezení.

Dá se hrací podložka prát?

Ano, většina hracích podložek a dek je navržena s ohledem na snadnou údržbu. Většinou jsou pratelné, a pokud ne, lze je snadno vyčistit vodou nebo mírnými čistícími prostředky. Je důležité dodržovat pokyny k údržbě uvedené v návodu k použití nebo na samotném výrobku.

Pro jak staré dítě je vhodná podložka s hrazdičkou?

Hrací deka s hrazdičkou je ideální pro děti do 6 měsíců věku. V tomto věku leží miminko většinou na zádech a hračky na hrazdičce nad ním mu poskytují vizuální a hmatovou stimulaci. Hrazdička je často odnímatelná, což umožňuje použití deky i v pozdějším věku dítěte.
TIP: Web, kde najdete veškeré rady a tipy pro dětské oblečení.



Prohlédněte si veškeré naše rubriky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *