Ostatní

Jak zjistit chromozomální výbavu plodu

Mivemi eshop pro děti



Zjistit chromozomální výbavu plodu je důležitým krokem během těhotenství, zejména pokud existuje riziko genetických abnormalit. Existují různé metody, které mohou lékaři použít k určení chromozomálního stavu plodu:

  1. Prenatální testy: Prenatální testy jsou diagnostické testy, které umožňují přímé zjištění chromozomálních abnormalit u plodu. Mezi tyto testy patří amniocentéza a chorionická biopsie. Během amniocentézy se odeberou vzorky plodové vody z děložního prostoru a analyzují se chromozomy. Chorionická biopsie zahrnuje odebrání vzorku tkáně z placenty a podrobnou analýzu chromozomů.
  2. Non-invazivní prenatální testy (NIPT): NIPT je screeningový test, který se provádí na základě krevního testu matky. Tento test analyzuje volné fragmenty DNA plodu, které cirkulují v krvi matky, a umožňuje odhadnout riziko určitých chromozomálních abnormalit, jako je například Downův syndrom.
  3. Ultrazvukové vyšetření: Při rutinním ultrazvukovém vyšetření během těhotenství může lékař pozorovat určité fyziologické známky, které naznačují přítomnost chromozomálních abnormalit, jako jsou například změny ve struktuře mozku, délka kostí nebo přítomnost nápadných anatomických znaků.

Je důležité si uvědomit, že tyto testy jsou nabízeny ženám s vyšším rizikem genetických abnormalit, jako jsou starší matky nebo matky s rodinnou anamnézou genetických poruch. Před provedením jakéhokoli prenatálního testu je důležité diskutovat o výhodách a nevýhodách testu s lékařem a pečlivě zvážit vlastní potřeby a preference.



Prohlédněte si veškeré naše rubriky:

2 komentáře: „Jak zjistit chromozomální výbavu plodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *